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907.2.7 Group M. A manual fire alarm system shall be installed in Group M occupancies, other than covered mall buildings complying
with Section 402, having an occupant load of 500 or more persons or more than 100 persons above or below the lowest level of exit
discharge.

Exception: Manual fire alarm boxes are not required if the building is equipped throughout with an automatic sprinkler system
and the alarm notification appliances will activate upon sprinkler water flow.
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Q: s it the intent for the provisions of Section 907.2.7 of the International Fire Code to require a manual fire alarm
system in a single-story Group M occupancy with an occupant load of less than 500 persons?

A: No. The provisions of Section 907.2.7 do not require a manual fire alarm system in a Group M occupancy where
the first story is the lowest level of exit discharge and the occupants having access to exit and exit discharge without
being required to travel up or down an exit stairway does not exceed 100 persons. A manual fire alarm system is required
when a Group M occupancy has 500 or more occupants, regardless of where they are located within the building.

ICC Committee Interpretation 44-03, IFC Section 907.2.7, issued May 11, 2004 addresses how to identify the location
of stories relative to the level of exit discharge, and is not intended to address or clarify the specific scoping requirements
for manual fire alarm systems in Group M occupancies.

This provision for a manual fire alarm system has its origin in the Standard Building Code, and used the term “above or
below the street floor level,” which was not defined. When the provision for a manual fire alarm system was brought
forward into the working draft of the 2000 International Building Code the term “above or below the level of exit discharge”
was adopted; the original term “above or below the street floor level,” used in the Standard Building Code was dropped.
It was not the intent of the provisions in the Standard Building Code to require a manual fire alarm system when the
minimum occupant load is located at or on the street floor level or on the “level of exit discharge.”

In addition, “level of exit discharge” became a defined term in the Intemational Building Code and no correlation was
made to address the difference in the meaning and use of the two terms. As defined in the Interational Building Code,
the “level of exit discharge” is: “The horizontal plane located at the point at which an exit terminates and an exit discharge
begins.”
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