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R502.7  Lateral restraint at supports. Joists shall be supported laterally at the ends by full-depth solid blocking not less than 2 inches

(51 mm) nominal in thickness; or by attachment to a header, band, or rim joist, or to an adjoining stud; or shall be otherwise provided

with lateral support to prevent rotation.

Exception:  In Seismic Design Categories D1 and D2, lateral restraint shall also be provided  at each intermediate support.

!  !  !  !  !  !  !  !  !  !

Q:  In Seismic Design Categories A, B and C is solid block ing required where ends of floor joists are lapped at an

interm ediate bearing support?

A:  No.  In Seismic Design Categories A, B and C, solid blocking is not required between joists at an intermediate support

where the joists are lapped or spliced as required in Section R502.6.1.  The lap or splice at the intermediate support

provides continuity of the joist and therefore provides sufficient lateral support, as required in Section R502.7, to prevent

rotation.  Solid blocking, in addition to the lapped or spliced joists, is not required.
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