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R602.10.1Braced wall lines. Braced wall lines shall consist of braced wall panel construction methods in accordance with Section

R602.10.3. The amount and location of bracing shall be in accordance with Table R602.10.1 and the amount of bracing shall be the

greater of that required by the Seismic Design Category or the design wind speed. Braced wall panels shall begin no more than 12.5

feet (3810 mm) from each end of a braced wall line. Braced wall panels that are counted as part of a braced wall line shall be in line,

except that offsets out-of-plane of up to  4 feet (1219 mm) shall be permitted provided that the total out-to-out offset dimension in any

braced wall line is not more than 8 feet (2438 mm). 

A designed collector shall be provided if the bracing begins more than 12 feet (3658 mm) from each end of a braced wall line.

REFERENCED CODE SECTION:

R602.10 Wall bracing. All exterior walls shall be braced in accordance with this section . In addition, interior braced wall lines shall

be provided in accordance with Section R602.10.1.1. For buildings in Seismic Design Categories D1 and D2, walls shall be constructed

in accordance with the additional requirements of R602.10.9, R602.10.11 and R602.11.

!  !  !  !  !  !  !  !  !  !

Q:   Can an interior braced wall panel begin 12 feet away from an exterior braced wall line?

A:   Yes.   Regardless of whether the braced wall line is exterior or interior the provisions of Section  R602.10.1 are

applicable.  Braced wall panels are not required to begin at the end of a braced wall line, they are permitted to begin up

to 12.5 feet from each end of a braced wall line.
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