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706.4 Continuity of fire barrier walls. Fire barrier walls shall extend from the top ofthe floor/ceiling assembly below to the underside
of'the floor or roof slab or deck above and shall be securely attached thereto. These walls shall be continuous through concealed spaces
such as the space above a suspended ceiling. The supporting construction for fire barrier walls shall be protected to afford the required
fire-resistance rating of the fire barrier supported except for 1-hour fire-resistance-rated incidental use area separations as required by
Table 302.1.1 in buildings of Type IIB, IIIB and VB construction. Hollow vertical spaces within the fire barrier wall shall be firestopped
at every floor level.

Exceptions:

1. The maximum required fire-resistance rating for assemblies supporting fire barriers separating tank storage as provided
forin Section 415.7.2.1 shall be 2 hours, but not less than required by Table 601 for the building construction type.

2. Shaft enclosure shall be permitted to terminate at a top enclosure complying with Section 707.12.
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Q: Section 706.4 states that the building structure supporting a fire barrier wall shall be fire-resistance-rated equal to
the fire barrier wall being supported. A building may be designed using unprotected construction, such as Type IIB.
Depending on the height of the building, a stair shaft enclosure may be constructed with 1-hour or 2-hour fire-resistance-
rated fire barrier walls. The fire barrier walls enclosing the shaft can be tied to and supported by the building construction.

Is it the intent to require the supporting construction throughout the entire building to be protected with fire-resistance-
rated construction equal to the fire barrier walls?

A: No. Only the building elements within the load path of that portion of the building construction where the shaft
enclosure is located are subject to the provisions of Section 706.4 with regard to supporting construction. It is not
necessary to provide fire-resistance-rated construction equal to the fire barrier walls for all floors and supporting
construction throughout the entire building. The purpose for allowing fire-resistance-rated construction to be isolated to
the specific building elements providing structural support for fire barrier walls permits vertical shaft enclosures to be
located within buildings of unprotected types of construction, such as 1B, IlIB, and VB, without requiring a change of
construction type for the entire building.
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