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713.8 Penetrations. Penetrations in a shaft enclosure shall be protected in accordance with Section 714 as required for fire 

barriers. Structural elements, such as beams or joists, where protected in accordance with Section 714 shall be permitted to 

penetrate a shaft enclosure.  

 

713.8.1 Prohibited penetrations. Penetrations other than those necessary for the purpose of the shaft shall not be permitted in 

shaft enclosures. 

 
REFERENCED SECTIONS: 

CHAPTER 10 
MEANS OF EGRESS 

 

1023.5 Penetrations. Penetrations into or through interior exit stairways and ramps are prohibited except for equipment 

and ductwork necessary for independent ventilation or pressurization, sprinkler piping, standpipes, electrical raceway for 

fire department communication systems and electrical raceway serving the interior exit stairway and ramp and terminating 

at a steel box not exceeding 16 square inches (0.010 m2). Such penetrations shall be protected in accordance with Section 

714. There shall not be penetrations or communication openings, whether protected or not, between adjacent interior 

exit stairways and ramps. 

 

Exception: Membrane penetrations shall be permitted on the outside of the interior exit stairway and ramp. Such 

penetrations shall be protected in accordance with Section 714.3.2. 
 
 

●  ●  ●  ●  ●  ●  ●  ●  ●  ● 

Q: In a multi-story building, when a shaft enclosure is designed such that the fire barrier walls creating the shaft 

enclosure are constructed on and supported by each of the building floor assemblies through which the shaft 
enclosure passes, and the floor assemblies have a fire-resistance rating equal to or greater than that required for 
shaft enclosure, does the presence of the floor assemblies constitute prohibited penetrations into or through the shaft 
enclosure? 
 

A: No. 

 
Provided the floor assemblies and the support system of the floor assemblies are protected to afford the required fire-
resistance rating of the fire barrier supported, the integrity of the shaft enclosure would be maintained and the floor 
assembly would not be considered a prohibited penetration of the shaft enclosure. 
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